Nyhedsmagasinets Danske Kommuners redaktion tog til Grækenland for at blive klogere på et land i politisk og økonomisk krise med en stor flygtningestrøm, som også påvirker Danmark.
Baggrund
Den Journalistiske Medarbejderforeningen i KL vedtog i sommeren 2018 at planlægge en studierejse for foreningens medlemmer.
Rejsen blev planlagt i et udvalg under Medarbejderforeningen og destination (Athen), program samt budget godkendt af foreningens medlemmer primo 2019. (Programmet er vedlagt som bilag 1.)
Turen havde deltagelse af 12 medarbejdere fra KL. Tre medarbejdere måtte melde afbud i sidste øjeblik.
Rejsen blev gennemført i dagene 12.-15. september 2019.
Om valg af destination
Den 7. juli 2019 tabte premierminister Tsipras det græske parlamentsvalg til det konservative parti Nyt Demokrati. Og der var nok at tage fat på for den nye premierminister Kyriakos Mitsotakis.
2/3 af grækerne er utilfredse med den økonomiske aftale, som Tsipras indgik i 2015, migration er stadig højt på den politiske dagsorden i Grækenland, og efter den økonomiske krise er arbejdsløsheden i Grækenland vokset til omkring 20 procent – 35-40 procent blandt de unge. Grækenland er blevet et fattigt land, hvor gennemsnitslønnen for en arbejder er krøbet under 1.000 euro om måneden.
Athen har gennem flere år været på vores ønskeliste som destination for en studierejse, men rejsetiden er lang og derfor er omkostningerne også forholdsvis høje. Men da vi en gang havde udsat turen fra 2018 vurderede vi, at vi kunne få råd til turen – evt. med støtte fra PU – så vi besluttede at gennemføre rejsen i 2019.
Inden afrejse / Planlægning
Vi var ret hurtigt klar over, at vi skulle fokusere vores korte ophold i Athen om hhv. den økonomiske krise og flygtningekrisen – og eventuelle sammenhænge mellem de to.
Da det er den 10. studierejse af denne art, vi arrangerer i foreningen, har vi efterhånden nogen rutine i planlægningsarbejdet, og vi fik hurtigt etableret kontakt til ambassaden i Athen og til freelancejournalist Lasse Soll Sunde. Begge instanser var meget behjælpelige med at komme med input til vores program og tilsvarende behjælpelige med at etablere kontakt til andre kilder og foreslå restaurationer m.v.
Programmet fald derfor ret hurtigt på plads. Dog måtte vi ret sent ændre programmet, således at freelancejournalist Lasse Soll Sundes oplæg blev afholdt som et gå-hjem-møde i KL dagen før afrejse, da det ikke kunne lade sig gøre at mødes i Athen. Til gengæld var oplægget det perfekte afsæt for vores rejse.
Programmet
De faglige hovedpunkter i programmet var som følger:
- Møde med journalist og Grækenlands-ekspert Lasse Soll Sunde.
- Briefing ved Danmarks ambassadør i Athen, Klavs A. holm
- Guidet byrundtur i Athen v. lokal guide Lila, som fortæller om livet som ung i Athen
- Besøg hos Kenneth Brandt Hansen fra NGO’en FAROS, som arbejder med uledsagede flygtningebørn.
- Oplæg fra freelancejournalist Søren Peder Sørensen om Paulus’ tale til Grækerne
- Besøg på Akropolis
Det endelige program med flere oplysninger er vedhæftet som bilag 1
Det faglige udbytte
De danske kommuner har i vid udstrækning arbejdet med konsekvenserne af den flygtningekrise, som Europa har oplevet og som især Grækenland mærkede til. I løbet af 2015 ankom 1 million flygtninge til landet. En organisation som den dansk-græske FAROS arbejder med en meget håndgribelig konsekvens af en så massiv indvandring/migration – de uledsagede flygtningebørn, som de kun kan redde en meget lille procentdel af.
Eksempler på medlemmernes udbytte af turen kan ses i det vedlagte bilag 2.
Økonomi
Flyafgange til Athen er ikke mange, hvis man vil flyve direkte, og det vil man gerne, når man kun har få dage og skal så hurtigt frem og tilbage som muligt.
Det lykkedes os at finde direkte billetter med det græske flyselskab Aegean Airlines, hvor flytiderne kunne passe os.
Normalt rejser vi fredag-søndag, men for at holde priserne i et rimeligt leje fløj vi ud torsdag eftermiddag og hjem tidligt søndag. Det gav omvendt en overnatning mere på hotel, men i det samlede regnskab var den løsning den mest fordelagtige for os.
Den samlede pris pr. person lå i den dyre ende for en tur af denne varighed omtrent 5.700 kroner
Det vil bestemt være muligt at holde sine omkostninger nede ved at vælge hoteller længere væk fra centrum, men omvendt er det en stor fordel at bo centralt i Athen, da alt relevant kan nås til fods derfra.
Praktiske oplysninger
Transport
Vi fløj fra Kastrup til Athen (flyvetid cirka 3 timer). Derfra går der både bus og metro til centrum, men vi fandt frem til et firma, som hed Welcome Pickups (www.welcomepicups.com), hvor vi kunne booke taxa til fast pris, som stort set matchede omkostningerne med offentlig transport. Til gengæld slap vi for at skulle købe billetter lokalt (taxaen var betalt online hjemmefra), taxaen hentede os som aftalt ved ankomsthallen i Athen og vi blev kørt helt til døren og samlet op samme sted tre dage senere. Det spillede bare.
Hotel
Vi boede på Hotel Astor, som lå super tæt på den centrale Syntagma Plads i Athen. Området er hyggeligt med små restauranter og barer i nærheden og selve hotellet var ganske fint. Vi boede på pænt store 3-mands værelser – alle med udsigt til Akropolis – og hotellets morgenmadsrestaurant var hævet over byens tage med en fantastisk udsigt. Priserne var rimelige og hotellet kan klart anbefales (https://astorhotel.gr/)
Restauranter
Athen er naturligvis spækket med spisesteder. Vi spiste da vi ankom på en lille lokal cafe lige om hjørnet fra hotellet som i den lune sensommeraften diskede op med det helt store apparat af souvlaki, gyros, kolde øl og masser af godt humør. Og sådan var faktisk de fleste spisesteder – store som små – i Athen. Masser af god mad og virkelig godt humør med sød og venlig betjening.
Fredag spiste vi på restaurant Tzitzikas & Mermigas (http://tzitzikasmermigas.gr) og lørdag på Restaurant Psaras Taverna (https://www.psaras-taverna.gr) Sidstnævnte var absolut turens kulinariske højdepunkt (og naturligvis lidt i den dyre ende) men dert er værd at betale lidt ekstra for at sidde i den fri luft på et af Athens tage i højderne op ad skrænten mod Akropolis.
Frokoster og mellemmåltider var ikke planlagt hjemmefra, men det er helt problemfrit at få et bord, selv med et selskab på 12 personer – og de fleste steder lader det til at standarden er i orden.
Kultur
Da vi have flyttet oplægget med freelancejournalist Lasse Soll Sunde til København forud for vores rejse var der tid i programmet i Athen til dels et planlagt besøg på Akropolis og til at den enkelte så eller besøgte, hvad humøret nu var til.
Akropolis-billetterne havde vi købt hjemmefra (online via https://etickets.tap.gr/)
Der er virkelig mange uofficielle billet-steder som sælger alt fra hop-on-hop-off bus billetter til skip-the-line billetter til Akropolis. Det skal man holde sig fra. Indgangen til Akropolis er sådan, at alle skal ind ad samme indgang og op ad samme trappe – så hold jer til de officielle billetter.
Guidet tur
Der er også mange muligheder for at blive guidet rundt i Athen. På cykel, segway, bus m.v.
Vi valgte (og betalte hjemmefra) en guidet gå-tur gennem firmaet withlocals.com. Det gav muligheden for selv at skræddersy sit indhold, da man korresponderer med den pågældende lokale guide, og vi have mulighed for at sikre, at vi også kunne tale med guiden om livet som græker m.v.
Der er alle mulige former for guidede ture i Athen (og andre steder) gennem withlocals.com.
BILAG 1
PROGRAM ATHEN 2019
Onsdag den 11./0
15.45-17.30 Gå-hjem-møde med freelancejournalist Lasse Soll Sunde.
Freelancejournalist og Grækenlands-ekspert Lasse Soll Sunde (http://www.lassesollsunde.dk/) fortæller om det nyligt overståede parlamentsvalg i Grækenland, og hvilke spor det har lagt for landet i de kommende år. Lasse kan også fortælle om arbejdet som korrespondent.
Sted: KL-huset, lokal 2-1+2 (2. sal)
Der serveres øl, vand og kaffe
Torsdag d. 12/9-2019
14.30 Møde Kastrup Lufthavn, terminal 2
16.35-20.45 Fly København-Athen – Aegean Airlines A3 753 (flyvetid 3t 10 min.)
Der serveres et varmt måltid ombord på flyveren
21.00-22.00 Transport med taxa til og indkvartering på Hotel Astor (https://astorhotel.gr/)
Adresse: 16 Karageorgi Servias, 105 62 Athens
22.15- Sen aftensmad i nabolaget – herunder orientering om morgendagens program.
Vi får den første forsmag på det græske køkken på en nærliggende Gyros-bar. (Bonusinfo: Gyros udtales “yee-ros)
Fredag d. 13/9-2019
08.00-09.30 Morgenmad på hotellet med udsigt til Akropolis
09.30-10.00 Gåtur til Det Danske Institut i Athen (https://diathens.gr/)
Adresse: 14 Chairefontos, 105 58 Athens
10.00-12.00 Møde med den danske ambassadør i Grækenland og Cypern, Klavs A. Holm.
Briefing om den politiske og økonomiske situation i Grækenland i kølvandet på Parlamentsvalget den 7. juli 2019.
12.00-12.30 Vi går fra Det Danske Institut tilbage til Syntagma Pladsen. Ved fontænen midt på pladsen mødes vi med en lokal guide.
12.30-14.00 Lila fra www.withlocals.com viser rundt i det centrale Athen, mens hun fortæller, hvordan livet som græker har formet sig de seneste år, og hvilke håb hun selv har for landet og grækernes fremtid. Turen slutter ved en frokostrestaurant.
14.00-15.30 Frokost ved egen foranstaltning.
15.30-16.00 Vi går sammen fra hotellet til FAROS. Adresse: 5 Mavrommateon, 106 82 Athens
16.00-18.30 Møde med Kenneth Brandt Hansen, FAROS.
Kenneth har boet i Grækenland i 20 år, har tidligere arbejdet for Greek Council for Refugees og er medstifter af den dansk-græske NGO – FAROS – som arbejder med uledsagede flygtningebørn.
Det nye bystyre i Athen har ikke samme fokus på integration som tidligere, og den nye græske regering har afskaffet migrationsministeriet. Men det har ikke fjernet det store behov for hjælp til flygtningebørn og -unge, der er endt på gaden i Athen. Vi hører om Faros arbejde på gadeplan og deres indsats for at beskytte og hjælpe de udsatte flygtningebørn.
20.30- Middag på Restaurant Tzitzikas & Mermigas (http://www.tzitzikasmermigas.gr)
Adresse: 12 Mitropoleos, 105 63 Athens
Lørdag d. 14/9-2019
06.30-08.00 Morgenmad på hotellet
08.00-08.15 Fælles afgang fra hotellet mod Areopagos.
08.15-09.45 Journalist og forfatter Søren Peder Sørensen fortæller om Paulus’ tale til Grækerne, som fandt sted på højen ved Areopagos.
09.45-12.00 Vandring på og omkring Akropolis. Billetter købes ved indgangen.
(Husk at medbringe vand)
12.00-14.00 Frokost
14.00-20.30 Fri eftermiddag, Vagtskifte ved Parlamentet og den ukendte soldats grav, madmarked, shopping mv. Tag evt. Hop-on hop-off bussen, som kører rundt i Athen på 1,5-2 timer, eller tag metroen fra centrum til havnebyen Piræus.
20.30- Middag på Restaurant Psaras Taverna (https://www.psaras-taverna.gr)
Adresse: 16 Erotokritou, 105 56 Athen
Søndag d. 15/9-2019
06.00 Afgang fra hotellet til lufthavnen (Morgenmad i lufthavnen)
08.20-10.40 Fly Athen-København, Aegean Airlines A3 750 (flyvetid 3t 20 min.)
Der serveres et måltid ombord på flyveren.
BILAG 2
Medlemmernes udbytte af studieturen.
”Studieturen gav mig et dybere indblik i Athen end den, som jeg tidligere har oplevet som turist. Besøget hos den danske ambassadør gav en solid bred orientering om de aktuelle forhold i Grækenland. Den lokale guide med sin personlige beretning om de vanskeligheder, som unge møder som følge af den økonomiske krise. Og især besøget hos NGO Faros, der med dansk støtte gør et formidabelt arbejde blandt uledsagede flygtningebørn i Athen. Alt i alt en studietur, der åbnede nye perspektiver. Hertil kom de kulturelle oplevelser på Areopagos og Akropolis. Og ikke at forglemme et godt kollegialt samvær.”
Søren Peder Sørensen, freelancejournalist, I-medlem
“Den journalistiske Medarbejderforenings tur til Athen gav først og fremmest et rigtig godt indtryk af, hvor Grækenland står som nation i dag nogle år efter flygtningekrise og økonomisk kollaps. Særligt besøget hos den danske ambassadør og hos ngo’en Faros gjorde indtryk. Førstnævnte, fordi det gav en god viden om, at Grækenland bestemt ikke er ude af problemerne, selvom det ikke fylder så meget i medierne lige nu, og sidstnævnte, fordi det gjorde konsekvenserne af tilstrømningen af uledsagede flygtningebørn meget konkret. Endelig var det også interessant at tale med en ung guide om, hvordan hun selv oplevede problemerne med ungdomsarbejdsløshed.”
Rasmus Giese Jakobsen, KL
“Det var meget lærerigt at høre om Faros’ arbejde med flygtningebørn. Det gav et indblik i, hvordan de kan hjælpes på gadeplan, hvor det ikke bare er store ord og politik. Vi så helt konkret, hvordan de arbejder med at udvikle deres kompetencer ved at arbejde med programmering, i træ mv.
Både ambassadøren og Lasse Sunde gav et godt baggrundstæppe for både den politiske og økonomiske situation i Grækenland. På den måde blev vi klogere på landet – både historisk og i forhold til fremtidsudsigterne. Det gjorde os mere bevidste om, hvorfor tingene er, som de er i landet.
Turen har givet rigtig meget i forhold til det sociale. Dels giver den mulighed for at drøfte arbejdsrelatere ting og frustrationer i uformelle rammer. Og dels giver den mulighed for at få nogle oplevelser sammen med sine kolleger, som man kan tale om i lang tid efterfølgende. Der er ingen tvivl om, at det binder vores medarbejderforening sammen.”
Rasmus Onslev Kremmer, KL
”For mig var studieturens helt store oplevelser mødet med freelancejournalist Lasse Soll Sunde og besøget hos NGO’en FAROS i Athen. Desværre kunne det ikke lykkes at mødes med Lasse Soll Sunde i Athen som oprindelig planlagt, men det var en fuldgod erstatning at møde ham herhjemme dagen før afrejse. Lasse var velforberedt og meget vidende om forholdene i Grækenland og Athen, og han var en fremragende formidler. Hans lange oplæg gav en fantastisk baggrundsviden om de græske forhold, om finanskrisen og flygtningekrisen og de mulige sammenhænge. Grækerne og det græske samfund er en kompliceret størrelse, og den viden, Lasse kunne give os, bidrog væsentligt til forståelsen af den situation, grækerne er i i dag og de muligheder (eller mangel på samme) de har for fremtiden.
Hos FAROS fik vi et meget konkret indblik i nogle af de konsekvenser der er, når et land bliver oversvømmet af flygtninge, sådan som Grækenland er blevet det. FAROS løser en utrolig vigtig opgave – selvom deres indsats kun er en lille dråbe i et overfyldt flygtningehav. De uledsagede flygtningebørn, som FAROS har rettet sin indsats mod, optræder i tusindvis i Grækenland og Athen, og for langt de fleste byder tilværelsen på hjemløshed, overgreb og prostitution. FAROS driver med støtte fra VELUX-fonden et botilbud med plads til 22 drenge, som ad den vej kan få et håb om en anden tilværelse. Og der er heldigvis også håb om, at FAROS kan vokse og udvide sine aktiviteter.
Som ved andre studieture i Den Journalistiske Medarbejderforening var det også givende at besøge den stedlige ambassadør og få et oplæg om den politiske og økonomiske situation i det land, vi besøger. At ambassaden så har et indtjeningskrav, som gør, at et oplæg på 1½ time skal koste 5.000 kroner, virker dog i overkanten. Her synes jeg sådan set, at Lasse Soll Sundes oplæg fint kunne stå alene, uden ambassadøren.”
Klaus Slanina Petersen, Danske Kommuner
“På turen fik jeg et spændende indblik i, hvor galt det rent faktisk står til i Grækenland. Ambassadøren fortalte, hvordan det halvt selvforskyldte/halvt finanskriseramte land virkelig var i problemer med arbejdsløshed, men også rent systemisk havde kæmpe udfordringer. Det, der overraskede mig mest, var, at deres system simpelthen er så gennemsyret af bureaukrati, der vil få de danske djøffere til løbe skrigende bort.
Den lokale guide, gav en god fornemmelse af, hvordan det var at være ung i et land, man stærkt overvejer at flygte fra, for ikke at skulle være akademiker, der arbejder til mindsteløn som tjener. Og i forlængelse af de 700.000 uddannede der har forladt landet, gav det også utrolig meget stof til eftertanke, at få at vide hos Faros, at de uddannede er blevet erstattet af 1 million flygtninge i et land, der i forvejen er så økonomisk presset. Det får en til at tænke på, hvordan vi har behandlet og debatteret flygtningekrisen herhjemme i Danmark. Det giver en forståelse for, at grækerne ikke ser ren økonomisk støtte fra resten af Europa som særlig solidarisk på lang sigt.
Vores gennemgang af Paulus tale til grækerne, hvor han dengang for næsten 2000 år siden bare bliver kaldt et fjols og ikke bliver taget seriøst fordi han har en ny tanke, synes jeg, trækker nogle tankevækkende tanker til vores offentlige debatter i dag. Mange år er gået, men ikke meget har ændret sig på den front. ”
Frederik Overby Vinding, journalistpraktikant, Danske Kommuner
“Den græske krise og ikke mindst flygtningekrisen har fyldt meget i de danske medier de seneste år. Derfor var det en stor oplevelse at møde nogle af de mennesker, som på egen krop har mærket konsekvenserne af begge kriser. Hos den danske ambassadør i Athen, Klavs A. Holm, var det blandt andet fortællingen om hans kamp for at tiltrække danske virksomheder til Athen, som besværliggøres af det meget tunge bureaukrati, der findes i landet. Hos Faros, en dansk/græsk NGO, der hjælper uledsagede flygtningebørn, var det kampen for at skabe bedre rammer for børnene i et land, hvor mange af dem ikke ønsker at være. Derudover gav Lasse Soll Sunde, der er dansk freelancejournalist med stor viden om græsk historie og politik, et rigtig spændende indblik i den udvikling landet har været igennem kulturelt og politisk frem til i dag.”
Pernille Helledie Isaksen, KL
“Tak til arrangørerne for et rigtig interessant program i Athen, hvor vi bl.a. på ambassaden fik indblik i den politiske og økonomiske situation som Grækenland står midt i. Og ikke mindst besøget på FAROS, hvor Kenneth Brandt Hansen fortalte om deres projekt med at hjælpe uledsagede flygtninge børn på gaden, hvilket gjorde utroligt stort indtryk på mig.”
Barbara Clemmensen, Danske Kommuner
“Turen gav et unikt indblik i konsekvenserne af den græske krise og dens sociale konsekvenser. Den danske ambassadør gav et fremragende makroperspektiv og den unge græske turguide gav levende konkrete eksempler på livsvilkårene for den græske ungdom.
Særligt skarpt stod Kenneth Brandt Hansens oplæg om flygtningesituationen i Grækenland. Han står bag opbygningen af organisationen Faros, der hjælper uledsagede flygtningebørn. Omfanget af det arbejde sætter den danske flygtningedebat i perspektiv. Det faglige og sociale udbytte var i top.”
Thomas Kokholm, Danske Kommuner
“Athen – smuk i månelys men krisen kradser stadig
Vi ankom sent, og fra vores hotelværelses altan kunne vi se det illuminerede Akropolis i fuldmånens skær. Så kan en tur til Athen ikke begynde bedre! Vi skulle søge viden om den græske krise her og nu og perspektiverne for fremtiden.
Derfor var det et godt sted at begynde på den danske ambassade, hvor ambassadør Klavs Holm gav en spændende og indsigtsfuld briefing om den aktuelle græske økonomiske og politiske situation. Den hårde kur, som Grækenland har været igennem de sidste år, har trukket udviklingen i den rigtige retning. Men det går langsomt, og Klavs Holm er ikke optimistisk med hensyn til fremtiden. Det vil tage flere generationer, før grækerne har fået situationen helt under kontrol, mener han. Den langvarige krise og de hårdhændede indgreb, de græske regeringer har været tvunget til at foretage, har også gjort det politiske liv i landet endnu mere omskifteligt, end det plejer at være.
Arbejdsløsheden er enorm og udsigterne for unge er dårlige, uanset om de har en højere uddannelse eller ej. Det har medført en stor emigration og skabt en selvforstærkende ond cirkel. Jo flere veluddannede unge, der emigrerer, des færre er der til at udvikle nye teknologi og skabe nye profitable virksomheder og dermed bidrage til at løfte Grækenland op af moradset. Græsk økonomi er i alt væsentligt baseret på landbrugsprodukter, skibsfart og turisme. Der er brug for en bredere erhvervsstruktur for at gøre græsk økonomi mere robust.
Et andet stort problem for Grækenland er flygtningekrisen, hvor grækerne har ligget midt i flygtningestrømmen og ikke har fået den nødvendige støtte fra det øvrig EU. Ingen tør i dag give et bud på, hvordan det skal ende. Men mange gør en indsats for at hjælpe flygtningene, og vi besøgte FAROS, som er en dansk-græsk ngo, der hjælper flygtningebørn og -unge, der er havnet på gaden. Kenneth Brandt Hansen, som er medstifter af FAROS, tog imod og viste organisationens værksteder, undervisnings- og opholdsrum frem og fortalte om arbejdet med og tilbuddene til de unge. Det var spændende og bevægende at mærke hans stærke engagement. Vi hilste også på nogle af de unge og fornemmede, at FAROS har givet dem et meningsfyldt livsindhold, mens de venter på en afklaring af deres situation.”
Steffen Lenschau-Teglers, I-medlem
“Grækenland befinder sig i en både politisk og samfundsmæssigt interessant situation med store udfordringer i forhold til økonomien og sammenhængskraften i landet. Samtidig er det et land, som på første parket mærker flygtningekrisens konsekvenser. Besøget på den danske ambassade samt mødet med freelancejournalist Lasse Soll Sunde gav et godt indblik i den politiske og økonomiske situation i landet, mens besøget på FAROS viste os nye sider af arbejdet med de store flygtningestrømme, herunder især uledsagede flygtningebørn. En problemstilling, som jo også er yderst relevant i forhold til de danske kommuner og integrationsopgaven. Det gav en yderligere dimension til oplevelsen, at FAROS er et dansk-græsk samarbejde. Med hjælp fra en lokal guide fik vi ligeledes et indblik i byen og hverdagslivet i Athen og fik mulighed for at dykke ned i, hvordan den økonomiske og politiske situation påvirker ”den almindelige græker”.
Som altid var det sociale i højsæde på turen. Efter min mening er noget af det væsentligste ved en tur som denne, at fællesskabet i den journalistiske medarbejderforening bliver styrket. Det gør det, fordi vi får mulighed for at komme endnu bedre ind på livet af hinanden – både os, der har vores daglige gang op og ned af hinanden, og os der kun mødes af og til ved kaffemaskinen.”
Line Oxholm Thomsen, KL
“Jeg vil fremhæve to programpunkter, der gjorde særligt stort indtryk på mig:
-Besøget hos ambassadøren, som gav en god indføring i det græske samfund og dets utallige udfordringer med alt fra økonomi over brain drain til fertilitet. Det virker set med danske briller som en helt håbløs situation.
– Besøget hos NGO’en Faros. Det var en øjenåbner at komme tæt på flygtningeudfordringen og på hvordan ildsjæle gør en forskel for de uledsagede flygtningebørn. En helt anden og større udfordring end vi står med herhjemme.”
Mads Brandsen, Danske Kommuenr
“Athen var et yderst interessant og nuancerende bekendtskab. Som vores besøg hos den danske ambassadør i høj grad bekræftede, så er Grækenland stadig er et land i krise. Bureaukratiet er massivt, og produktiviteten i bund. Men de seneste beskæftigelsestal peger i den rigtige retning og korruptionen er også faldende. Vi stillede også skarpt på flygtningekrisen med besøg på Faros, den danske NGO som hjælper uledsagede flygtninge på gaderne i Athen. Et særdeles givende indblik i flygtningekrisens direkte konsekvenser for flygtningene selv og det græske samfund.”
Søren Geisler, KL