Bedre end IRE: Global Investigative Journalism Conference

Rapport  fraGlobal Investigative Journalism-konference i Hamborg, september 2019, skrevet af Jette Aagard, journalist Finans, Jp/Politikens Hus

Konferencen målrettet undersøgende journalister fra hele verden afholdes hvert andet år et sted på kloden – og den er meget anbefalelsesværdig til de journalister, som måtte ønske nye værktøjer til sit arbejde og nye kontakter at samarbejde med.

For udbyttet er nemlig mere end bare redskaber til den håndværksmæssige værktøjskassse. Konferencen er én lang netværksseance – og arrangørerne prioriterer at give tid og pauser til at opsøge samarbejdspartnere og møde nye. Det er afgørende som moderne undersøgende journalist, hvor optrevling af f.eks. finansiel kriminalitet ofte vil gå over landegrænser, eftersom svindlere sjældent fanges af grænsebomme.

Konferencen består også af mere end 150 paneler med inspirerende oplæg fra kolleger rundt om i verdenen. Det kan som dansk journalist være en øjenåbner, når man lytter til kolleger fra de østeuropæiske lande, der publicerer med livet som indsats – og som endda har mistet samarbejdspartnere undervejs i afdækningen af f.eks. mafiaens fangarme.

Helt konkret fik jeg også nye værktøjer med hjem, som jeg allerede har benyttet mig af i mit arbejde.

Jeg deltog bl.a. i undervisning med blandt andet Paul Myers fra BBC og Henk van Essen fra Bellingcat – begge er førende i forhold til at søge oplysninger på internettet og sociale medier. Og deres oplæg gav mange nye fif til avancerede søgeteknikker, som er til stor gavn i mit arbejde i dag. Det er vigtigt at kunne små hacks til at udnytte informationer fra Google, Linkedin, Facebook og Instagram, når man forsøger at komme til bunds i en sag.

Tips til at bruge hjemme på jobbet
I den forbindelse finder jeg det på sin plads at fremhæve en af konferencens helt store fortrin: et helt katalog af tipsheets (som du selv kan finde og gå på opdagelse i her: https://gijc2019.org/tipsheets/). Disse gør det muligt for alvor at få undervisningen ind under huden.
Vi kender sikkert alle det med at få aha-oplevelser, når andre viser os smarte hacks eller nye metoder. Og når man så igen sidder hjemme bag skærmen og skal bruge tricket i hverdagen, så kan man ikke lige huske, hvordan det nu var. Det problem løser tipsheets’ene – i hvert fald de bedste af dem. De samler simpelthen de gode råd sammen.

Jeg har tidligere deltaget på en IRE-konference i Philadelphia i 2015. IRE, som står for Investigative Reporters and Editors, afholder nemlig lignende konferencer for undersøgende journalister. Min oplevelse er, at GIJC er mere udbytterigt – i hvert fald, hvis man går efter konkrete håndværksmæssige værktøjer. Der er langt større muligheder for aktindsigt i den offentlige forvaltning i USA, og derfor er udfordringen ved IRE-konferencen, at man som dansk journalist har svært ved at overføre de – ellers ofte meget inspirerende – projekter til en dansk kontekst. Efter min mening kan IRE-konferencen alligevel klart tilbyde stærk inspiration og har ofte mange journalistiske koryfæer på talerlisten.

Jeg vil anbefale alle undersøgende journalister at deltage i GIJC, hvis de har mulighed for det, næste gang konferencen bliver afholdt et endnu ukendt sted i verden. Men I skal være ude i god tid. I 2019 blev konferencen udsolgt meget hurtigt, og kun få danske journalister kom med. Jeg er glad for, at jeg var en af dem.

Mvh Jette Aagaard.

Faktaboks

Dato/periode: 25.09.2019-29.09.2019

Samlet støtte: 3500

Bilag